Wat zijn otoplastieken?

Als je op zoek bent, kom je het woord otoplastieken vaak tegen. Vaak spreekt men over oordopjes, maar dat is te algemeen. Je hebt namelijk universele -en op maat gemaakte oordoppen. Universele oordopjes zijn eigenlijk alleen een goede oplossing als incidentele oplossing. Of als het gewoon tijdelijk goedkoop moet zijn. Universeel betekent: voor iedereen. Otoplastieken zijn veel duurzamer. Ze brengen comfort voor de gebruiker en zijn speciaal op maat gemaakt.

Er zijn verschillende otoplastieken verkrijgbaar. Zo zijn er speciale otoplastieken voor communicatie, muziek, schietsport, slapen, studeren en vliegen en voor de motor en cabrio.

Ieder mens is uniek

Er zijn geen twee dezelfde vormen van oren. Zelfs bij je eigen oren zie je verschil. Het is héél belangrijk dat een otoplastiek uiterst nauwkeurig wordt ingemeten. Waarom? Heel eenvoudig. Het draagt niet alleen bij aan het comfort, maar het voorkomt ook lekkage. Lekkage is hetzelfde als een onjuiste passing in de oren. Lekkage staat gelijk aan het oplopen van gehoorschade. Als er geluid langs het otoplastiek kan, dan is de sluiting slecht. Dan loop je dus gehoorschade op.

Maatwerk is dus van groot belang. Als de otoplastieken goed passen, dan werken de geplaatste filters ook perfect. Die filters zorgen juist dat schadelijke geluiden gedempt worden. Spraakverstaanbaarheid of richting-horen blijven dan in tact.

Gehoorbescherming op maat verder uitgelegd

Zoals hierboven beschreven zijn otoplastieken op maat gemaakte oordopjes. Ze zijn leverbaar in twee materialen, met een verschillende hardheid. Namelijk siliconen & acrylaat. Siliconen modellen worden vaak als heel prettig in het oor ervaren. Ze zijn wat stroever als harde oordopjes, maar ze zitten heel lekker. Ze bewegen mee in het oor. Heb je een gevoelig oor? Dan is zacht de perfecte oplossing. Ben ook niet bang dat ze wat sneller kapot kunnen. Met het oordopje zelf zal niet veel gebeuren. Als ze bij ons in het serviceplan zitten, dan is het toch garantie. In het begin zijn ze wel wat stroever met inzetten. Onze adviseur helpt u daar graag mee. Eigenlijk stelt het niets voor. Inzetten is na twee keer oefenen een fluitje van een cent. Het schoonmaken van op maat gemaakte oordoppen is erg belangrijk. Siliconen neemt nu eenmaal wat makkelijker stof en vuil op. Het maximale dempingsniveau is wat lager. Dit heeft te maken met het materiaal. Hard (acrylaat) dempt wat beter. Soms is dat nodig.

Acrylaat is natuurlijk een ander materiaal. Het is hard en glad. Soms is de associatie met hard dat het niet prettig is. Bij ons is dat zeker niet het geval. Wij maken namelijk alles 3D op maat. In tegenstelling tot bedrijven die met de hand produceren, is dat verschillend. Handwerk is prachtig, maar natuurlijk veel minder accuraat. Vaak wordt met een gispen mal gewerkt. Een oorafdruk wordt dan in het gips geplaatst. Deze afdruk kan er alleen maar uit als een een waslaag overheen zit. Dan maak je een otoplastiek dus dikker en moet je weer gaan schuren. Dat is natuurlijk handwerk en handwerk is nooit zo goed als 3D-werk.

Harde otoplastieken zijn dus perfect qua pasvorm. Het comfort is dus door de 3D productie ook echt heel goed. Een bijkomend voordeel is dat ze ook niet zo veel vuil opnemen als bij zachte modellen. Ze glijden heel makkelijk in het oor, dat is zeker zo prettig. Ook gaan ze natuurlijk iets minder makkelijk stuk. De demping die we kunnen halen is ook zwaarder. Het materiaal leent zich beter voor een zwaardere demping. Soms kan dat van belang zijn. Zeker niet altijd. Als het niet nodig is, laten we de keuze aan de drager. Tenminste, als de werkgever dat goed vindt. Wij rekenen namelijk geen prijsverschil.

Ons stappenplan

1. Bij de aanschaf van otoplastieken gebruiken wij bij Hearings een vast stappenplan. We komen vanaf 10 sets allereerst graag bij u langs. Onder dit aantal kunnen we u telefonisch ook prima van advies voorzien. Het doel hiervan is adviseren en inventariseren. Elke klant is uniek en voorzien we graag van een persoonlijk advies. Onze adviseurs willen graag weten aan welke geluidsbronnen personeel blootgesteld wordt. We willen ook graag een uitleg geven over de modellen en de filters. Daarnaast is het belangrijk om te weten hoe lang men in geluid staat. Als het nodig is, doen we ook geluidsmetingen op locatie. Audiologisch onderzoek is zelfs ook één van de vele mogelijkheden.

2. Na goedkeuring van een heldere offerte wordt een aanmeet-afspraak gemaakt. Hearings maakt in overleg een planning, om een minimaal verlet te bewerkstelligen. Uiteraard doen we dat op locatie. En op het tijdstip waarop dit het beste schikt. Dit voorkomt een hoop onnodige reisbewegingen van personeel. Tijdens het inmeten geven onze adviseur een uitleg over de otoplastieken. Ze leggen ook precies uit welke handelingen ze gaan uitvoeren. Een drager wil natuurlijk weten hoe oorafdrukken maken in zijn werk gaat.

3. Dan kan nu het aanmeten gebeuren. Na een paar vragen over oorontstekingen en medische achtergronden natuurlijk. De adviseur begint met het inspecteren van de gehoorgang. Als de gehoorgang er goed uit zien, plaatst hij/zij een watje. Een oor bevat normaal namelijk oorsmeer. Cerumen heet dat met een mooi woord. Als er teveel oorsmeer in zit, kan dat een prop vormen. Bij proppen kunnen we (nog) niet aanmeten. De gebruiker moet dan eerst de oren laten uitspuiten. Dat kan bij de huisarts. We komen deze persoon dan gewoon later opnieuw aanmeten. Meestal kunnen we gewoon inmeten hoor. Meten is weten bij otoplastieken.

Als alles ok is, gaan we dus een watje plaatsen. Dat watje is voor de lengte. De oorafdruk moet immers lang genoeg zijn. Daarnaast is het ook een bescherming voor het trommelvlies. We plaatsen de watjes en daarna brengen we een pasta in. Dit is een twee componenten pasta. Deze pasta mixt en wordt harder met lichaamstemperatuur. Dit uithardingsproces duurt een paar minuten. Meestal een minuutje of 5. Als de afdrukken klaar gaan ze naar ons laboratorium voor productie.

4. Tot slot de productie en de uitlevering. Wij gaan de otoplastieken in ons lab produceren. 3D dus. Dat vinden we trouwens supergaaf! Het duurt ongeveer 10 tot 15 werkdagen tot ze klaar zijn. Onze adviseur heeft dan al met u een afspraak gemaakt. Om ze uit te leveren voor een controle. We leveren ze dus altijd met een wettelijke eindcontrole. Tenzij u specifiek aan geeft dat u dit niet wilt. Na de productie en de levering kan iedereen genieten van zijn/haar otoplastieken.

5. Afterservice is natuurlijk ook belangrijk. Otoplastieken die binnen ons 100% garantieplan vallen, zijn altijd verzekerd. Standaard is de verzekering op otoplastieken 2 jaar op pasvorm en demping. Net als bij ieder ander. Wij gaan alleen verder. Lekkage is bij ons volledig gedekt. Verlies, diefstal en breuk ook. 100%, gegarandeerd! Daarmee zijn we uniek. Mocht er dus iets met de otoplastieken aan de hand zijn? Bel ons en we lossen het kosteloos op. Trouwens, het is geen contract. Service op maat, op elk moment te stoppen. Al hopen we natuurlijk van niet ;-).

Waarom kiezen voor otoplastieken van Hearings?

1. Altijd perfect op maat door speciale 3D productie
2. Geen prijsverschillen in otoplastieken tussen hard en zacht
3. Offerte op maat = perfect product op maat
4. Aftersales. 100% garantie is ook 100% garantie

Wat zijn otoplastieken?

Otoplastieken van Hearings zijn specialistisch. Ze zijn uniek en op maat voor iedere gebruiker. Lees snel verder over wat gehoorbescherming op maat nu precies is en wat Hearings voor u kan doen.