Otoplastieken Controleren op Lekdichtheid - Hearings BV

Otoplastieken controleren, hoe kan dat?

De vraag is een gemakkelijke, het antwoord niet altijd. In sommige gevallen kunt u uw op maat aangemeten otoplastieken laten testen. Dat hangt af van het type set dat u heeft. Op deze pagina proberen we een uitleg te geven waarom het belangrijk is dat u test, hoe dat in zijn werk gaat en of uw otoplastieken geschikt zijn om te controleren.

Het oor verandert

Naarmate wij als mensen ouder worden verandert ons oor en dus ook ons gehoorkanaal. Tegen de tijd dat wij de leeftijd van ongeveer 20 jaar bereiken zijn we min of meer uitgegroeid, behalve de neus en het oor. Deze bestaan beiden deels uit elastisch kraakbeen. Waarom weten we niet precies, maar het vermoeden bestaat dat dit twee zintuigen zijn die in de loop der jaren verslechteren; wellicht dat dus de groei van deze twee zintuigen een compensatie is op het verlies wat optreedt bij veroudering. Otoplastieken controleren is daarom dus zeker de moeite waard.

Risico

Het gehoorkanaal wordt dus groter en er kan dus een ruimte ontstaan tussen het gehoorkanaal en het otoplastiek wat u (een aantal) jaren geleden heeft laten aanmeten. Die ruimte betekent lekkage en dus loopt u, ondanks dat u de set draagt, grote kans gehoorschade op.

Daarnaast zijn lichamelijke invloeden ook van belang; u kunt bijvoorbeeld in een bepaalde periode veel gewicht aankomen, maar ook afvallen. Er zijn dus factoren genoeg die van invloed kunnen zijn en lekkage kunnen veroorzaken. Uw otoplastieken controleren is dus geen overbodige luxe.

Gemiddeld gaan otoplastieken 4 jaar mee. Dit is een gemiddelde, het kan dus zijn dat onderhevig aan bovenstaande factoren dit slechts 2 jaar is, maar het kan ook 6 jaar zijn.

Wettelijk gezien wordt er van een werkgever verwacht dat boven de 80 decibel gehoorbescherming aan personeel ter beschikking wordt gesteld en boven de 82 decibel is de werknemer verplicht om de gehoorbescherming te dragen. Een ander verplichting voor de werkgever is dat gehoorbescherming deugdelijk moet zijn. Na het lezen van bovenstaande informatie weet u nu dat u dus moet testen om lekkage te voorkomen. Het voordeel van testen is dat u altijd op de hoogte bent van de kwaliteit van uw gehoorbescherming en dat u niet perse om de … jaar hoeft te vervangen. De zogenaamde test is namelijk leidend voor de vervanging.

Controleren

Otoplastieken controleren is een korte eenvoudige handeling. Uw otometrist komt bij u langs en gaat met de lektester eventuele lekkage opsporen. Dit werkt door een aantal millibar (4-5), bijna niet voelbaar door een lektestkanaal in uw otoplastiek te blazen.

Op het moment dat deze test uitgevoerd wordt, heeft u de otoplastieken in het oor en gaan we testen of er druk opgebouwd wordt. Als er geen druk opgebouwd wordt, betekent dit dat er een ruimte is tussen uw otoplastiek en uw gehoorkanaal. Dit is dus lekkage en directe blootstelling aan eventuele gehoorschade in te luide omgevingen. Immers als er lucht langs kan, dan geldt dat hetzelfde voor geluid. Otoplastieken controleren is daarom van groot belang.

100% garantie na controle?

Veel gehoorbescherming is testbaar. Wil je weten of jouw set gehoorbescherming te testen is en wat de kosten zijn? Neem dan contact met ons op en wij kunnen vertellen of het gaat. De kans is vrij groot dat het kan.

Om te voorkomen dat u onnodig otoplastieken gaat vervangen kunnen wij uw otoplastieken controleren. Als u ze in de toekomst jaarlijks laat controleren, dan willen we ze zelfs in onze 100% garantieregeling opnemen. We doen dan eerst een zogenaamde 0-meting. Op dat moment worden de lekke modellen vervangen en bereken. Alles wat nog goed is (vaak is dat meer dan u denkt), gaat mee in het onderhoud en als deze sets vervangen moeten worden, dan is dat ons risico. Kijk voor meer informatie op deze pagina.

Wat zijn otoplastieken?

Otoplastieken van Hearings zijn specialistisch. Ze zijn uniek en op maat voor iedere gebruiker. Lees snel verder over wat gehoorbescherming op maat nu precies is en wat Hearings voor u kan doen.