Otoplastieken aanmeten | Gehoorbeschermingopmaat.nl

Er zijn veel mensen die ooit otoplastieken aan hebben laten meten. Wat doen we dan? Werkt dat met een speciale pasta of misschien een kneedgum? Wat nu als je te veel oorsmeer hebt? Of als je al eens geopereerd bent aan de oren? Onze otometristen hebben een speciale opleiding gehad. Het is niet voor iedereen in de wieg gelegd. Otoplastieken aanmeten is een vak apart. Onderstaand wordt uitgelegd hoe dit werkt. Zo krijg je een mooi beeld over hoe wij dit doen. Daarnaast lees je meer over een nieuwe innovatie. Namelijk het digitaal scannen van oren.

Alle stappen van otoplastieken aanmeten

Voordat we starten met het aanmeten van otoplastieken, krijg je eerst informatie. Informatie over de modellen die je kunt kiezen. Je kunt hier meer over lezen over otoplastieken. Je kunt namelijk kiezen tussen een hard of een zacht model. Daar praten we eerst rustig over. Zo kun je een doordachte keuze maken. We hebben ook altijd modellen bij. Vervolgens praten we ook nog even over het filter. Hoeveel demping heb je nodig? Waar ga je de otoplastieken voor gebruiken? Ga je de otoplastieken bijvoorbeeld voor je werk gebruiken? Wij hebben verschillende otoplastieken voor bedrijven.

Al deze gegevens vullen we voor het aanmeten van otoplastieken in. Iedereen krijgt zijn/haar eigen registratie, zodat alle gegeven uniek blijven. Gebruik je de otoplastieken dus voor je werk of iets anders? Wij registreren alles voor je. Dan gaat het inmeetproces van otoplastieken aanmeten beginnen:

 •  We beginnen eerst met een tweetal vragen. Eerst willen we namelijk wat van je weten. Ben je bijvoorbeeld geopereerd aan de oren? Heb je pas een oorontsteking gehad? Onze otometristen zijn prima getraind; maar toch willen we het weten. Het zijn basisvoorwaarden. Het kan namelijk zijn dat we geen otoplastieken aanmeten in dit geval. De nadruk ligt op “kan”. Het maakt ons extra alert en zo kunnen we verantwoorde keuzes maken.
 •  Als alle lichten op groen staan, gaan we verder. Voordat we de otoplastieken aanmeten kijken we eerst in het oor. Dat doen we met een otoscoop. Een otoscoop is een lens met een trechter. Hiermee kunnen we vergroot in het gehoorkanaal kijken. We noemen dit oorinspectie. We kijken of er niet te veel oorsmeer in je oor zit. Daarnaast kijken we meteen of er geen andere merkwaardigheden zijn. Safety first is de regel bij het aanmeten van otoplastieken. Te veel oorsmeer kan betekenen dat oren eerst uitgespoten moeten worden. Soms wordt een opeenhoping van oorsmeer een prop. Die prop zit dan in de weg voor het verdere proces. Als de oren mooi zuiver en vrij zijn, dan kunnen we verder. Een beetje oorsmeer is trouwens helemaal geen probleem. Dat is normaal zelfs.
 •  Zo, de oren zijn geïnspecteerd. Ze zien er goed uit . We kunnen bijna je otoplastieken aanmeten. Alleen moeten we wel eerst je trommelvlies beschermen. Dat doen we met een speciaal watje. Dat watje gaan we in het oor positioneren. Precies ver genoeg om een mooie lange afdruk te kunnen nemen. Dat watje is dus eigenlijk een lengteaanslag. Maar het is ook een bescherming. Bij het aanmeten van otoplastieken gaan we namelijk een vloeibare pasta gebruiken. Die pasta mag natuurlijk nooit naar je trommelvlies. Daarom zetten we dat watje dus ook. Het zetten van zo’n watje is best een gek gevoel trouwens. Bedenk dat de otometrist goed getraind is. We weten echt wat we doen.
 •  Nu komt de pasta. Dit is wat mensen meestal associëren met otoplastieken aanmeten. Van die vloeibare pasta die hard wordt in je oor. Dat is een speciale twee-componenten pasta. Die pasta kun je inbrengen met een mengpistool. Of je kneedt de pasta met de hand. Wij gebruiken altijd een mengpistool bij het aanmeten van otoplastieken. Dan krijg je altijd een mooie egale vermenging. Op het pistool zit namelijk een spuitmond.
  Die spuitmond vermengt de twee componenten tot een vloeibare gemixte pasta. We zetten de spuitmond voorzichtig bij je gehoorgang.Daarna laten we de pasta rustig in het oor lopen. Zo, nu kan het wachten beginnen. De pasta wordt hard met temperatuur. Lichaamstemperatuur en omgevingstemperatuur. Meestal duurt het uitharden van deze mallen ongeveer 5 minuten. Let trouwens op dat je de kaken niet beweegt tijdens dat uitharden. Bij het aanmeten is dat heel belangrijk, anders passen de otoplastieken niet. Bewegen van de kaken, maakt dat de afdrukmal vervormt. Dan past het niet goed. Otoplastieken aan laten meten voor niets…. Nee zonder gekheid. Dat lukt best, even stil zitten. Lekker rustig, zo’n “zenmomentje”.
 •  Zo. Het otoplastieken aanmeten is klaar. Eigenlijk hebben we niet je otoplastieken aangemeten. We hebben de mal gemaakt. We kunnen je otoplastieken nu pas echt gaan maken. We maken ze met speciale 3D techniek. Dan krijg je een schitterende pasvorm. We scannen je modellen in op een 3D scanner. Daarna modelleren we je mallen tot een eindproduct. Tot slot worden ze geprint en afgewerkt. Meestal duurt dit interne proces 8 tot 10 werkdagen.

Nieuwe techniek van otoplastieken aanmeten

Er is een schitterende nieuwe techniek op de markt. Wij zijn er mee aan het experimenteren. Het digitaal scannen van oren wordt namelijk de toekomst. In plaat van watjes plaatsen en pasta inbrengen gaan we scannen. De absolute nieuwe techniek voor de toekomst van otoplastieken inmeten. Ontzettend gaaf! Voor het comfort van de drager is het veel prettiger. Het is professioneel en het verhoogt de productiesnelheid. Onze otometristen hebben alles digitaal.De traditionele oorafdrukken zijn niet meer nodig. Via een wifi / 4G verbinding versturen we de scans naar het lab. Daarna kan deze direct gemodelleerd worden. Dat is nog eens een toffe manier van otoplastieken aanmeten. Hou de website in de gaten. We vertellen er snel meer over.

De voordelen op een rij

 1. Uitgebreide voorlichting
 2. Professioneel opgeleide otometristen
 3. Oorafdrukken worden direct gescand
 4. In de korte toekomst scannen we zelfs je oren

Zo gaan wij met Hearings B.V. met u de toekomst in. Digitaal scannen, digitaal modelleren en digitaal printen. Otoplastieken aanmeten wordt een fluitje van een cent. Comfort gecombineerd met snelheid. Met ons 100% garantieconcept. Wij zijn er klaar voor. Doe jij met ons mee?


100% Garantie

Onze levenslange garantie geeft zekerheid van altijd up-to-date gehoorbescherming zonder grote investeringen.


FAQ

Kijk in het overzicht voor extra informatie over aanmeten, levering, betaling, service en andere zaken.


Maatwerk

We leveren altijd maatwerk. Soms eenvoudig, soms met meer detail. Neem contact met ons op.


Controles

Het controleren van otoplastieken is van groot belang. Het oor verandert namelijk levenslang.